XI ročník soutěže o Pohár světa myslivosti - Kosičky

11.08.2014 14:49

XI ročník soutěže

o Pohár světa myslivosti - Kosičky

 

   Tak i pro mě a Azu letos začala zkoušková a lovecká sezóna. Jako první jsme vyrazili 8.8. 2014 v pátek na víkendové zkoušky XI. ročníku Poháru Světa myslivosti pořádané KCHLS. Po ubytování a neklidném spaní jsme i s podporou mé přítelkyně Michaeli v sobotu ráno vyrazili k Třesickému rybníku, kde má krásné zázemí místní myslivecké sdružení. Od rána bylo neskutečné teplo, které se během dne proměnilo v tropické peklo  a psi se prali o stín. Po slavnostním nástupu a zahájení podzimních zkoušek pro všechna plemena KCHLS se šlo bojovat do honitby o co nejlepší výsledky. Los nám dopřál číslo 12, s nímž jsme i jako skupina zahajovali zkoušky na disciplíně slídění s dohledávkou. A ouha zkušená matadorka Aza slídění skoro přeskočila a takřka nedbaje povelů a píšťalky se vydala skoro rovnou pro bažanta. No a to nám i u rozhodčích neprošlo a hodnocení slídění s dohledávkou 2, poslušnost ovladatelnost malá 3, chování po výstřelu malá 4, přinášení malá 4. Tak hned na začátek sprcha a hups do druhé ceny. 

   Další disciplína přinášení vlečené pernaté byla na posekaném řepkovém poli a parádně natažená. No, nezbylo než si s Azou udělat náš rituál, nasadit na vlečku a počkat si co přijde dál. Aza vystřelila a během chvíle už metelila s bažantem v mordě s vrtícím prutem. A hodnocení bez výhrad vlečka 4, přinášení 4.

   Po těchto disciplínách následoval přesun do jiné části honitby na další disciplíny. Tak a nadešla disciplína jménem paměť k aportu- marking, což je v poslední době slabina a disciplína všech disciplín. Připraveni a jdeme na to, rozhodčí hodil bažanta, Aza neupoutaná čekala dlouho na můj povel a vyrazila s chutí pro aport. Bažanta přeběhla o 1,5m do strany a bleskově pak vzorně donesla. Hodnoceno známkou 3, přinášeni 4, chování po výstřelu 4.

  Na podzimních zkouškách je i disciplína přinášení kachny z hluboké vody, na níž je Aza náramně vždy natěšena. Azu jsem si odpoutanou srovnal k noze, pokynul na rozhodčí a už letěla kachna i s výstřelem na vodu. Po dopadu kachny Aza dostala povel a vrhla se jak torpédo do vody. Kachnu vzorně předala, pak se oklepala a čekali jsme na hodnocení. Kachna z hluboké vody hodnocena bez výhrad za 4, přinášení malá 4, chování po výstřelu také malá 4.

   K základům patří i zvládnutí disciplíny vodění psa na řemeni a bez. Naše vodění probíhalo na louce podél stěny rákosí do písmena L. Po krásné procházce, vyplašení pár myší, rozhodčí řekli, že je to uspávací J a hodnoceno za 4.

  A jako poslední po dalším přesunu pro nás byla připravena disciplína přinášení vlečené srstnaté. Na vlečku jsme šli opět dle našeho rituálu a po vypuštění šla Aza s nízkým nosem krásně po vlečce a všech lomech a přinesla králíka stejně černého jako je ona sama.  Hodnocení nádhernými slovy a chválou se známkou z vlečky za 4, přinášení malá 4.

   No a to je konec.

   Ne není, přeci teprve teď nastal vytoužený moment občerstvení a probrání všech dojmů s ostatními vůdci a rozhodčí se vrhli do počítání výsledků zkoušek. Po nějaké té hodince bylo vše jasno a proběhl slavnostní nástup, vyhodnocení a ocenění nejúspěšnějších a všech co zkoušky v tom vedru zdárně dokončili.

  Jsem na svou Azuši náramně pyšný jak z radosti a snad i pro mě krásně pracuje.

 

  To jsme teprve v polovině víkendových zkoušek. Pokud vás čtení ještě neomrzelo, tak píši něco dál o nedělních zkouškách z vodní práce.

  V neděli ráno po vydatném spánku a snídani jsme opět vyrazili k místu srazu u Třesického rybníka. Aza vypadala také odpočatě a dozajista natěšená na další práci. Po nezbytné prezentaci a uvítání se s ostatními vůdci a jejich pesany, nám trubač oznámil čas nástupu. Na nástupu proběhla veterinární kontrola a losování čísel. Los nám přiřadil číslo 14 a zařazení do 3 skupiny.

   Jako první pro nás byla přichystána disciplína dohledávka pohozené kachny. Ve skupině jsme chodili jak druzí, tak to moc dlouho netrvalo a šli jsme se představit rozhodčím a připravit do akce. Aza byla v mžiku vypuštěna a v čase 35s mi přinesla kachnu pomalu s úsměvem. Rozhodčí z tak bleskové práce neměli slov a ohodnotili nás známkami 4 dohledávka, malá 4 přinášení.

  U stejných rozhodčích byla i disciplína Práce v rákosí. Aza po vypuštění vběhla jak tank do vysokého a hustého rákosí a pěkně systematicky a pečlivě prohledávala terén. Po dosažení úrovně pro dohledání kachny, přisel výstřel a já si Azu přivolal k sobě a vyslal ji dopředu pro vyhledání kachny v hustém travním porostu. Aza hledala až moc do stran a mě se zdálo jak ten čas strašně letí, nakonec s rachotem vyběhla i s kachnou v mordě a čas u rozhodčích ukazoval 4:15 min a na pěknou známku je třeba kachnu donést do 5 min. Trochu zabrnkala Azinda na nervy, ale krásně to zvládla. Rozhodčí pochválili ač pomalejší, rozvážnou práci v rákosí a i k poslušnosti a ovladatelnosti se vyjádřili velice kladně. Práce v rákosí tedy za 4, přinášení mala 4, chování po výstřelu 4, poslušnost ovladatelnost 4.

  Po vyhodnocení celé skupiny bylo třeba se na další disciplíny přesunout na jinou část rybníka. V tu dobu už bylo opět nesnesitelné tropické vedro a stínu všude poskromnu. U dalších rozhodčích první disciplínou bylo přinášení kachny z hluboké vody. Opět Aza odpoutaná připravená a řádně natěšená na skok do vody pro kachnu. Rozhodčí hodil s výstřelem kachnu na hladinu rybníka a po povelu šla Aza jak torpédo do vody pro kachnu a s krásným předsednutím kachnu předala a pak se jak je obvyklé oklepala. Hodnoceno známkou 4, malá 4 chování po výstřelu, přinášení malá 4.

   No a když jednu kachnu z vody, tak proč ne dvě. Ano další disciplína přinášení 2 kachen z hluboké vody neboli handling. S Azou schováni opodál jsme čekali, až nás rozhodčí vyzvou k plnění disciplíny. Po pokynu a příchodu k rozhodčím se nás rozhodčí ptal, pro kterou ze dvou kachen půjde pes jako první, tak jsem si Azu usadil k noze odpoutal a sledoval na kterou kachnu kouká. Poté jsem rozhodčímu odpověděl, že půjde pro kachnu po pravé straně. Nasměrování a vyslání Azy naprosto bez problémů, kachnu vzala a pak si to začala štrádovat ke druhé kachně. V tom jsem na ní výhružně podíval, čehož si jak doufám všimla a zamířila přímo ke mně předat první kachnu. Předávka byla rychlá, stejně tak vyslání na druhou kachnu, kterou také perfektně předala a dostala zaslouženou odměnu. Rozhodčí se radili a to pro nás velice dobře a přečetli nám hodnocení v samých čtyřkách.

   Tak a pro celou skupinu kde všichni pejsci pracovali skvěle přišla disciplína paměť k aportu – marking. Aza odpoutaná a v klidu po výstřelu a odhození zvěře vzorně vyčkala na povel a v tom fofru zvěř o kus přeběhla, v zápětí dohledala nosem a přinesla. Z toho vyplynulo hodnocení markingu za 3, chování po výstřelu malá 4 a přinášení malá 3, když prý u zvěře zapraskaly kosti, což jsem na tu vzdálenost neslyšel.

  Předposlední zkouškou bylo vodění psa. Tak s chutí na sluníčko a pěkně po cestě se vycházkově projít tam a zpět. Procházka krásná, hodnocení rozhodčími  ještě lepší, za 4.

   Po návratu k hlavnímu občerstvovacímu bodu a zázemí všech skupin, nastal čas na poslední disciplínu a to chování na stanovišti. Všichni psi si nastoupili do řady s rozestupy před rákosí a mezi ně se umístili střelci. Po nahlášení rozhodčím, zda bude pes na volno nebo uvázaný, bylo odtroubeno a zahájila se střelba z různých stran a v různých intervalech po dobu 10 min. Aza ležela po celou dobu klidně až znuděně. Po odtroubení konce nás rozhodčí ohodnotila známkou 4.

   Všichni účastníci zkoušek se odebrali k občerstvení a doplnění tekutin v tom neskutečném vedru. Rozhodčí čekalo ještě velké počítání a to jak vodních zkoušek, tak celkové hodnocení celého XI poháru světa myslivosti za dva dny. A to celé trvalou pro mnohé asi zdlouhavé tři hodiny. Celkovým vítězem se stala fenka golden retrievera, která po oba dva dny nikde nezaváhala a zaslouženě získala krásnou trofej a gratulace. S Azou jsme získali skvělé ohodnocení a reservní titul CACT. Je to můj pracující poklad.

  Velké poděkování patří mé přítelkyni za neutuchající  podporu, doplňování tekutin pro nás oba s Azou a pořízení fotodokumentace ze zkoušek, kterou naleznete zde. Moc děkuji všem pořadatelům za krásné zorganizované zkoušky, rozhodčím za jejich posuzování práce pejsků a všem vůdcům, že tak pěkně se svými pejsky pracují a předvádí tak úžasnou práci i v tak náročném počasí jaké panovalo po celý víkend.

  A již za týden nás čekají další pro nás nové Zkoušky  přinášení retrieverů Čertovo Břemeno u Tábora.

          Všem, myslivosti a kynologii  zdar.