Po štěňatech opět na zkouškách

05.10.2013 16:54

    Co odešla štěňata do svých domovů, tak s Azou opět cvičíme a přihlásili jsme se společně s přítelkyní Bárou a jejím úžasným golden retrieverem Cyrem na podzimní zkoušky.

     Zkoušky se zadáním titulu CACT se konaly v Ředicích a pořádal je Retriever klub společně s OMS ČMMJ v Pardubicích dne 5.10.2013.  Na zkoušky se přihlásilo 18 psů, ale jeden nedorazil. Po úvodním pozdravení a přivítání se s ostatními vůdci, rozhodčími a známými byla na řadě nezbytná prezentace, veterinární prohlídka a následoval los čísel. Naše číslo losu bylo 12 a Bára si vylosovala číslo 7, což pro nás znamenalo zařazení do druhé skupiny čísel 7 až 12. Což Baru s Cyrem v naší skupině postavilo do role začínajícího psa na jednotlivých disciplínách a nás do dokončovatelů pro naši skupinu.

     Po losu a oficiálním zahájení zkoušek se všichni přesunuli do honitby na jednotlivá stanoviště pro dané disciplíny. Pro naši skupinu byla jako první určena disciplina Přinášení vlečené pernaté zvěře. Po představení vůdců a psů rozhodčím se šlo na samotné předvádění práce na vlečce. S Azou proběhl náš nacvičený rituál a pak samotné nasazení Azy na vlečku a krásné vypracování s nízkým nosem a přinesení bažanta i s předsednutím a hodnocení rozhodčích známkou 4 za vlečku a malou 4 za přinášení. Následovalo Vodění psa na řemeni a bez řemene, s Azou dle rozhodčích ukázková práce hodnocena známkou 4. Po těchto dvou disciplínách byl přesun na další stanoviště k jiné dvojici rozhodčích a to k Přinášení vlečené srstnaté zvěře. Opět příprava, rituál a od Azy po nasazení na vlečku rychlé a nádherné vypracování i s předáním králíka hodnoceno známkou 4 a malá 4 z přinášení. Poté přišel čas na následné stanoviště a další dvě disciplíny. První z nich Slídění s dohledávkou, kde bohužel před námi z naší skupiny vypadli 3 psi. No ale co jdeme na to, po představení rozhodčím a jejich sdělení jak si disciplínu a práci psa představují jsem Azu vypustil do vysoké suché trávy na slídění. Aza hledala pěkně systematicky zprava do leva a obráceně, krásně reagovala na píšťalku a ukazování směrů a po výstřelu následná dohledávka byla jen na povel Dopředu hledej, a Aza si zkušeně poradila a za chvilku mi bažanta donesla. Z pohledu rozhodčích bez komentáře a hodnoceno známkou 4 a malá 4 z přinášení. Následovala disciplína Paměť k aportu- marking. I přes vyšší trávu opět Azinda prokázala zkušenost, pro bažanta po výstřelu a čekání vyrazila, popadla a donesla. Tak vše jak má být a hodnoceno známkou 4 a malá 4 z přinášení. Po těchto všech stanovištích se všechny skupiny přesunuli k vodě pro předvedení poslední disciplíny a to Přinášení kachny z hluboké vody. Azu jsem si uklidni a připravil u nohy a po výstřelu a dopadu kachny na hladinu ji na povel k aportu vyslat. A jak Aza miluje vodu, tak tam patřičně vlítla, vzala kachnu a na břehu vzorně předala a pak se oklepala. Z pohledu rozhodčích jeden z pěkných klidů a hodnoceno známkou 4 a malá 4 z přinášení.

     Po dokončení všech disciplín všemi psi se rozhodčí vrhli do počítaní a dávání dohromady výsledků. Nás čekala pauza, kterou jsme využili k občerstvení vynikajícími klobásami. Po celodenním chození a vyfoukaní od podzimního větru, který nedal pokoje přišla i chvilka relaxu v autě. Když se rozhodčí dopočítali výsledku, bylo sděleno, že tři psi mají plný počet bodů(188b) a půjdou do rozstřelu. Pro rozstřel byla určena disciplína Paměť k aportu- marking. Do rozstřelu se dostal pán s Flat coated retrieverem, pán s Curly coated retrieverem a já s Azou jako zástupci Labrador retrieverů. S Azou jsem šel opodál, aby neviděla práci a dopady zvěře obou psů před námi, a při našem nástupu na disciplínu byla i po celém dnu Aza patřičně natěšená na práci. Marking vystřihla naprosto parádně a když přihlížející korona začala tleskat, tak to byl parádní pocit a rozhodčí nám následně sdělily, že jsme vítězové zkoušek.

   Jsem na Azinku patřičně hrdý a je to poklad. Moc děkuji za pomoc, za rady při cvičení naší paní chovatelce Stanislavě Horníčkové, skvělým výcvíkářkám Marii Šustové a Radce Bursíkové bez nich bychom takových úžasných výsledků nedosáhli.